Genç Beyinler Yeni Fikirler 2020’de Ödül Kazanan Projelerimiz

Yayınlanma Tarihi: 29-09-2020

Genç Beyinler ve Yeni Fikirler etkinliğinin 9’uncusu bu yıl sanal ortamda düzenlendi.  Etkinlikte öğrencilerin bitirme projeleri “Akademik Bilişim Projeleri” ve “Sanayi ve Diğer Bilişim Projeleri” olmak

 üzere iki ayrı kategoride değerlendirilmiştir. Bu kategorilerde derece alan bölümümüz projeleri, ekipleri ve danışman hocaları aşağıdaki gibidir. Hocamız Dr. Yunus Doğan ve tüm proje ekiplerini tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.

Akademik Bilişim Projeleri İkincisi

REFLÜ HASTALIĞI ÖNTANI İÇİN DOKTORLARA YARDIMCI OLACAK BİR KARAR DESTEK SİSTEMİ
(A DECISION SUPPORT SYSTEM TO HELP DOCTORS FOR PRELIMINARY DIAGNOSIS OF REFLUX DISEASE)
Beyda Nur Kars, Hilal Çepik, Ümran Bozan – Danışman: Dr. Yunus Doğan Bu proje bir karar destek sistemidir. Projemizde arayüz için ASP.NET 

MVC Tteknolojisi, analiz kısmı için ise WEKA Tool kullanılmıştır. Projemizin amacımız doktorların kullanacağı bir karar destek sistemi yapmak. Bu karar destek sistemini reflu hastalığı teşhisinde doktorlar tarafından şikayeti bulunan hastaya reflu testinin yapılıp yapılmaması konusunda öneride bulunur. Daha önce bu hastalık ile ilgili başka hastalardan toplanan çok büyük veriler ile karar destek sistemi yaptık. Bu veriler Ege Üniversitesi Reflü Mekezinde alınan gerçek verilerdir. Bu çalışmada reflü tedavisinde büyük önem taşıyan reflü testleri kullanılarak hastanın pH-metre ölçümüne ihtiyaç duyup duymadığını belirlemek için bir karar destek sistemi geliştirilecektir. Doktor reflü teşhisi koymadan önce hastanın bulgularının gerçekten reflüden kaynaklanıp kaynaklanmadığını ve komplikasyonlarının gelişip gelişmediğini görmek için yapılan bir testtir. Bu test sonucunda hastanın bilgi formunda pH-metre ölçümüne ihtiyacı olup olmadığı konusunda bilgi vermeyi hedefliyoruz. Şimdiye kadar sağlık alanında karar destek sistemleri kullanılarak yapılan yukarıdaki çalışmalar gibi birçok hastalığın teşhisine yönelik çalışmalar yapılmıştır. Ancak reflü hastalığı tanısı için pH metre takibi yapmamak adına veri destek karar destek sistemi ile bu işlemin yapılıp yapılmayacağına karar veriyoruz. Bu pH metre ölçümünü hastayı bu zorlu süreçten kurtararak yapmanız gerekmiyorsa. Bunu sadece risk altındaki hastalar için yapmaya karar veriyoruz. Bu durumda, iyi hasta hizmetleri sağlamada ve maliyetleri düşürmede önemli rol oynar.

 

 

 

Akademik Bilişim Projeleri Üçüncüsü

TARIM TAKİP SİSTEMİ (AGRICULTURE TRACKING SYSTEM)
Asena Gökçe Albay – Danışman: Dr. Yunus Doğan
Tarım ilk çağlardan beri dünyadaki en önemli ihtiyaçlarımızdan biri olmuştur. Günümüzde, özellikle tarımda insan bilgisi ve deneyimi eksik olabilir. Bir bitkinin %100 verime yakın büyümesi için, çoklu değişkenlerin en uygun durumda olması gerekir. Tarım izleme sisteminde, insanlar bitkiler için gerekli ortamı, yani değişkenlerinin optimal seviyelerini kontrol edebilirler. IoT cihazı ve 2 sensörlü bir donanım sistemi tasarladım. Bu donanım sistemine güç sağlamak için güneş enerjisi kullanıyorum. Ayrıca, bu sensörler DHT11 ve toprak nem sensörleridir. Sensörlerden gelen değerler IP adresinden okunur. Bu değerler SQLite veritabanına yazılır ve çubuk grafikler ile son 5 kayıtları görüntülenir. Aynı zamanda, kullanıcılar istedikleri bitkileri en uygun değerleriyle yeni bir veritabanına kaydedebilirler. Bu değerlerle, tahminler yapabiliyorum. Son 5 yılda aylarla birlikte gelen güneş açısının sıcaklık ve nem üzerindeki etkisini araştırdım. Yeni bir veritabanı oluşturarak yıl, ay, gelen güneş açısı, güneş gelme süresi, sıcaklığa, neme ve toprak nemine olan etkisini ekledim. Bu verileri kullanıcı tarafından eklenen bitkilerle karşılaştırdım ve kullanıcıya bir uyarı olarak en uygun ve en yakın ayları sundum. Böylelikle kullanıcı alışkın olduğu zamanlar dışında da uygun bitkileri yetiştirebilecek. Anlık kayıtlarla başka bir tahmin de mümkündür. Araştırdığımda, bitkinin durumunun sıcaklık ve neme göre kategorize edilebileceğini gördüm. Anlık verileri kontrol ederek, bu oranlara göre kullanıcıya bir uyarı mesajı gönderiyorum.

 

 

 

Sanayi ve Diğer Bilişim Projeleri Üçüncüsü

TAKAS UYGULAMASI: SOSYAL MEDYA UYGULAMASINI GELİŞTİRMEK VE BU UYGULAMADA VERİ MADENCİLİĞİ ALGORİTMASI KULLANMAK
(SWAP APPLICATION: DEVELOPING SOCIAL MEDIA APPLICATION AND USING DATA MINING ALGORITHM ON THIS APPLICATION)

 

Osman Marangoz, Muhammed Furkan Yüceal – Danışman: Dr. Yunus Doğan
Günümüzde, Akıllı telefon kullanımının yaygınlaşması ile mobil uygulamalar hızla gelişmekte ve hayatımıza girmektedir. Neredeyse, mobil uygulamalar toplumun tamamı tarafından kullanılmaktadır. Bu uygulamalar içerisinde en çok kullanılanı sosyal medya uygulamalarıdır. İnsanlar bu uygulamalarda hem öğrenmek ve hem öğretmek için bir araya gelmelerinde zorlanmaktadır. Aynı zaman da bu sosyal medya uygulamalarında bilgiler üzerinden veri madenciliği uygulamaları yapılmaktadır. Tezimizde, Kişilerin öğrenmek ve öğretmek fikrinin bir arada olduğu bir sosyal medya uygulaması geliştirmek, Kullanıcılara kolay bir arayüz sağlamak, Veri madenciliği uygulamalarıyla veriler üzerinden çıkarımlar yapmak. Kullanıcılar ilgi alanlarına göre aramalar yapıp hızlıca öğrenmek ve öğretmek istediği alanlara ulaşabilmektedir. Kullanıcıların birbirleri ile iletişim kurmasında iki seçenek sunulmaktadır. Bunlar, uygulama içerisinde mesajlaşma sistemi veya gerçek hayatta yüz yüze iletişimdir. Bu iki seçenek aynı anda da kullanılabilmektedir.

 


Font boyutunu değiştir
Kontrast