Tarihçe


Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, kurucu Başkan Prof.Dr. Ahmet Esen ÖZKARAHAN tarafından 7 Temmuz 1994 tarihinde kurulmuş, 1994 yılında Lisansüstü, 1995 yılında ise Lisans eğitimine başlanmıştır. Bölümümüzün kuruluşundan bu yana eğitim yalnızca Örgün Öğretim olarak yürütülmekte olup, ik kuruluş yılında İngilizce Hazırlık sınıflı Türkçe eğitim yapılmış, 1996-1997 öğretim yılından itibaren ise tümüyle (%100) yabancı dilde (ingilizce) eğitime geçilmiştir. İngilizce yeterlilik sınavını geçemeyen öğrenciler hazırlık sınıfı okumak zorundadır. Lisans eğitiminin yanı sıra Fen Bilimleri Enstitüsü Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı olarak, yine %100 ingilizce olmak üzere, Yüksek Lisans ve Doktora eğitimi de verilmektedir.

Eğitim, 2007 yılına kadar klasik sistemle sürdürülmüş, 2007-2008 öğretim yılından sonra Projeye / Probleme Dayalı Öğrenim sistemi benimsenmiştir. Halen, bağıl not sistemi dahilinde grup ve bireysel uygulamalar ile yazılı sınavlar yanında ödev ve projelere dayalı bir değerlendirme sistemi uygulanmaktadır.

Bölümümüz, yıllardır uluslararası standartlarda kaliteli bir eğitim sunmak için yoğun çaba sarf etmektedir. Bölümümüz, 2007 yılından beri MÜDEK akreditasyon belgesine, 2009 yılından beri European Acredited Engineer (EUR-ACE) etiketine, 2012 yılından itibaren Uluslararası Diploma Eki Etiketine (Diploma Supplement Label), 2013 yılından itibaren de AKTS Etiketine (ECTS Label) sahip olmanın gururunu yaşamaktadır.

Avrupa Yükseköğretim Alanı içerisinde yer alan ülke vatandaşlarının yükseköğrenim görmesi veya çalışması amacı ile Avrupa’da kolayca dolaşabilmelerini sağlayan BOLOGNA Süreci (Avrupa Yükseköğretim Alanı uyum çalışmaları) 2010 yılından itibaren başlamıştır ve devam etmektedir. Bölümümüz öğrencileri, Erasmus, Farabi ve Mevlana gibi öğrenci değişim programlarından yararlanabilmektedir.

Bölümümüzde Yatay Geçiş, Dikey Geçiş, Çift Anadal ve Yandal imkanları sunulmaktadır. Öğrencinin, mezun olabilmesi için öğretim programında yer alan tüm dersleri başarması, 12 hafta süreli stajını ve Bitirme Projesi’ni başarıyla tamamlaması, minimum 240 AKTS krediyi sağlaması ve genel not ortalamasının en az 2.00/4.00 olması gerekmektedir.

Bölümümüz öğrencileri, öğretim üyelerinin danışmanlığı ile çeşitli yarışmalarda (TÜBİTAK, Microsoft Imagine Cup, IBM Yazılım Akademisi, GBYF, vb.) Türkiye birincilikleri, ikincilikleri ve üçüncülükleri kazanmıştır.

Eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetleri, 2023 yılı itibari ile 3 profesör, 5 doçent, 5 doktor öğretim üyesi, 3 öğretim görevlisi ve 5 araştırma görevlisinden oluşan geniş bir akademik kadro ile sürdürülmektedir. Bilgisayar Mühendisliği Bölümünde kadrolar Bilgisayar Yazılımı ve Bilgisayar Donanımı Anabilim Dalı olmak üzere iki Anabilim Dalında bulunmaktadır. Araştırma Görevlilerinin bir kısmı Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) veya 2547 sayılı Kanun’un 35’inci maddesi kapsamında Bölümümüzde görev yapmaktadır.

Eğitim, genel olarak üç katlı bina içerisindeki 6 adet derslik, 7 adet çalışma laboratuvarı, 1 adet sayısal elektronik laboratuvarı ve 3 adet eğitim salonunda sürdürülmektedir. Ayrıca, Fakültemizin diğer bölümleri ile ortaklaşa olarak başka derslikler ve laboratuvarlar da kullanılmaktadır. Bunların yanında, öğretim üyelerimizin odalarının yanında, öğrencilerimizin projeleri ve tezleri ile ilgili çalışmalarına destek sağlayabilecek 4 adet araştırma laboratuvarı da bulunmaktadır. Bunlara ek olarak, Rektörlüğümüze bağlı ve Yönetim Kurulu Üyeleri’nin çoğunluğunu Bölümümüz Öğretim Üyelerinin oluşturduğu Bilişim Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezi (DEBTAM) adlı merkez sayesinde; bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleri yapılabilmekte, disiplinler arası çalışmalara temel oluşturulmakta, bilişim alanındaki projelerde kurum içi ve kurum dışı işbirliklerine aracılık edilmekte, üniversite-sanayi işbirliği kolaylaştırılmakta, öğrencilerin bilişim alanındaki projelerine ev sahipliği yapabilecek teknolojik ve fiziksel altyapı sağlanmakta ve çeşitli konularda mesleki eğitimler verilebilmektir.


Güncel Duyurular

Font boyutunu değiştir
Kontrast