Staj Uygulama Esasları


[Bu sayfa 19.04.2022 tarihinde güncellenmiştir.]

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

UYGULAMALI EĞİTİMLER USUL VE ESASLARI

 

  1. AMAÇ ve KAPSAM

Madde 1. Bu yönerge, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü lisans programında staj yapma zorunluluğu bulunan öğrencilerin yurt içi ve yurt dışındaki iş yerlerinde yapacakları stajlarla ilgili usul ve esasları kapsamaktadır. 

Madde 2. Bu yönergede belirtilmeyen hususlarda, Dokuz Eylül Üniversitesi Senatosunun 19 Ağustos 2021 tarihli ve 585/26 sayılı kararı ile kabul edilerek yürürlüğe giren “Dokuz Eylül Üniversitesi Uygulamalı Eğitimler Yönergesi” ile Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Fakülte Kurulu’nun 11/02/2022 tarihli ve 01/06 sayılı kararı ile kabul edilerek yürürlüğe giren “Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Uygulamalı Eğitimler Yönergesi”nin ilgili hükümlerine göre işlem yapılır.

  1. STAJ YERLERİ VE SÜRELERİ

Staj Yerleri

Madde 3. Staj yeri bulma sorumluluğu öğrenciye aittir. ​Yurt içi ve yurt dışındaki kamu veya özel kurum ve kuruluşlarının, ​varsa, ​Dokuz Eylül Üniversitesi için tahsis ettikleri staj yerleri ve öğrenci kontenjanları, Bölüm Uygulamalı Eğitimler Komisyonu tarafından ilan edilir. Öğrencilerin kendi imkanları ile bularak Bölüm Uygulamalı Eğitimler Komisyonu’na önerdiği staj yerlerinin uygunluğuna Bölüm Uygulamalı Eğitimler Komisyonu tarafından karar verilir.​

Madde 4. Öğrenciler, ​iş yeri hakkında yeterli düzeyde bilgi vermeleri​ ve iş yeri yetkililerince staj yapmak üzere kabul edildiklerini belgelemeleri​ halinde, kendi bulacağı resmi ​veya özel bir ​staj yerinde​, Bölüm Uygulamalı Eğitimler Komisyonunun onayı ile staj yapabilirler.​​ Öğrenciler stajlarını ilgili birimlerin onay vermesi halinde Üniversite içindeki araştırma merkezleri veya birimlerinde de yapabilir.​

Madde 5. Fakülte dışında yaptırılan stajlar aşağıda belirtilen staj yerlerinde (yurt içi veya yurt dışı) yapılır:

  1. Bilgisayar Yazılımı geliştiren kurum/kuruluşlar,
  2. Bilgisayar Donanımı geliştiren kurum/kuruluşlar,
  3. Elektronik Tasarım üzerine çalışan kurum/kuruluşlar,
  4. Bilgisayar Ağları ile ilgili kurum/kuruluşlar,
  5. İnternet ile ilgili kurum/kuruluşlar,
  6. Burada belirtilmeyen, ancak Bilgisayar Mühendisliği eğitimi ile ilgili olduğu Bölüm Uygulamalı Eğitimler Komisyonunca onaylanan alanlar.

Staj Süreleri

Madde 6. Staj süreleri ve stajların tamamlanmasında aşağıda belirtilen esaslara uyulması zorunludur.

  1. Toplam staj süresi en az 60(altmış) iş günüdür. Öğrenci, bu stajın en az 20(yirmi) iş gününü Bilgisayar Yazılımı geliştiren veya kullanan, en az 10(on) iş gününü de Bilgisayar Donanımı geliştiren, İnternet ve Bilgisayar Ağları ile ilgili kurum ve kuruluşlar veya onların ilgili bölümlerinde yapmak zorundadır. Öğrenci, toplamda 60(altmış) iş günü olan stajını bir defada en az 10(on) iş günü olmak üzere en fazla dört (4) ayrı zaman diliminde tamamlamak zorundadır.
  2. Öğrenci, en az 1(bir) stajında süresi en az 10(on) iş günü olmak kaydıyla çok disiplinli bir takımda yer almak ve bir çalışma yapmak zorundadır.
  3. Staj programlarında bir hafta 5(beş) iş günü olarak kabul edilir. Cumartesi günü çalışan iş yerlerinde, ilgili işyeri tarafından belgelenmek suretiyle, Cumartesi günü de iş günü olarak kabul edilir.
  4. Resmi ve dini bayram tatilleri iş günü olarak kabul edilmez.
  5. Stajların yarıyıl veya yaz tatiline rastlayan aylarda yapılması esastır.
  6. Stajlar, akademik takvim göz önüne alınarak dönem sonlarındaki final sınavlarının bitiş tarihinden sonraki iş gününden itibaren başlar.
  7. Yaz öğretimi programında ders alan öğrenciler, yaz okulu öncesinde veya yaz okulu sonrasında stajlarını yapabilirler. Bu stajların yapılmasında 6(a) maddesi hükümlerine uygun olarak hareket edilir.
  8. Stajlar Bölüm Uygulamalı Eğitimler Komisyonu tarafından belirlenen süreler içerisinde kesintisiz olarak tamamlanır.
  9. Normal öğrenim süresi içinde stajlarını tamamlamayan, staja başvurduğu dönemdeki tüm derslerini başarmış, ilgi dönemdeki tüm derslerinin devamından muaf olmuş veya yalnız sınavlara girmek üzere beklemeli duruma düşen öğrenciler, stajlarını normal eğitim-öğretim dönemi içinde de yapabilirler.
  10. Staja devam zorunludur. İşletme Staj Yetkilisi tarafından geçerli kabul edilen mazeretler nedeniyle staja devam edilmeyen günler telafi edilir. İşletme Staj Yetkilisi, staja devam etmeyen öğrencinin stajını sonlandırarak durumu Bölüm Uygulamalı Eğitimler Komisyonuna, Staj Ayrılış Formunu doldurarak bildirir. Bu durumdaki öğrenci başarısız olduğu stajı yenilemek zorundadır.
  11. Mazeretli veya mazeretsiz devamsızlık süresi kadar iş günü staj süresine eklenir. Bu durumdaki öğrencinin başvurusu üzerine eksik günleri için ek sigorta işlemi yapılır. Ancak sigorta gideri öğrenci tarafından karşılanır.
  12. Madde 5’de anılan çalışma alanlarının birden fazlasını içeren kurum/kuruluşlarda staj yapan öğrenci, stajını tüm çalışma alanlarını tanıyacak şekilde programlamak ve staj sonunda ilgili her birime ilişkin iş yeri sorumlusunun onayını almak zorundadır.
  13. Aynı kurum ve kuruluşta bir defadan fazla staj yapılmasına ilişkin staj başvurusu, ancak farklı staj türünde (yazılım/donanım) ve kuruluşun farklı biriminde yapılması durumunda veya gerçekleştirilecek aynı türdeki staj toplamının 8(sekiz) haftayı geçmemesi durumunda Bölüm Uygulamalı Eğitimler Komisyonu onayıyla kabul edilir.

Madde 7. Bölüm denetiminde yapılan staj süreleri içinde öğrenciler Üniversitenin Mediko Sosyal Hizmetlerinden yararlanabilirler.

 

Staj Yerlerine Gidilmesi

Madde 8. Öğrenci, Bölüm Uygulamalı Eğitimler Komisyonu tarafından kendisine sağlanan staj yerine gitmek zorundadır. Staj yerine gitmeyen ve mazeretini kanıtlayamayan öğrenciye, bir sonraki dönemde staj yeri verilmez. Dağıtılmış olan staj yerleri önemli bir mazeret olmadıkça değiştirilmez. Staj yerinin değiştirilmesi öğrencinin danışmanının önerisi ve Bölüm Uygulamalı Eğitimler Komisyonunun onayı ile gerçekleşir.

 

III. STAJ SÜRECİ VE FORMLAR

Staj Öncesi İşlemler

Madde 9. Öğrenci staj öncesinde aşağıdaki süreçlerde belirtilen işlemleri gerçekleştirmek ve evrakları tamamlamak zorundadır:

  1. Staja başvuracak öğrenci Bölüm Uygulamalı Eğitimler Komisyonu tarafından ilan edilen tarihlerde ve Fakülte Uygulamalı Eğitimler Yönergesinde belirtilen usul ve esaslara uygun olarak staj başvurusunu yapar.
  2. Staj yapılacak kurum/kuruluşa verilmek üzere “Öğrenci Staj Başvuru ve Kabul Formu”’nu bilgisayar ortamında üç (3) nüsha olarak doldurur, Bölüm Uygulamalı Eğitimler Komisyonu Başkanı veya Üyelerinin birinin onayı ve imzası sonrası “Öğrenci Staj Başvuru ve Kabul Formu”nu staj yapacağı kurum/kuruluşa onaylatır.
  3. Staj yapılacak kurum/kuruluşa onaylatılan “Öğrenci Staj Başvuru ve Kabul Formu” ile Bölüm Uygulamalı Eğitimler Komisyonuna başvurarak staj yeri uygunluğu için onay alır.
  4. Bölüm Uygulamalı Eğitimler Komisyonundan staj yeri uygunluğu için onay alınması sonrası, staj yapılacak kurum/kuruluş ve Bölüm Uygulamalı Eğitimler Komisyonu tarafından onaylanmış “Öğrenci Staj Başvuru ve Kabul Formu”nun bir kopyası, staj başlama tarihinden en az yedi gün öncesinde; Bölüm Başkanlığı tarafından liste halinde Öğrenci İşleri Birimi’ne teslim edilir ve Sosyal Güvenlik Kurumu girişlerinin yapılması sağlanır.
  5. Onaylı formların bir tanesi Öğrenci İşleri Birimi’ne, bir tanesi Bölüm Uygulamalı Eğitimler Komisyonu’na, bir tanesi de staj yapılacak kurum/kuruluşa teslim edilir.
  6. Staj yapılacak kurum tarafından talep edilen tüm belgeleri, süresinde ve standartlara uygun şekilde temin ederek zamanında kuruma teslim etmek öğrencinin sorumluluğundadır.
  7. Öğrencinin stajdan vazgeçmesi halinde, 3(üç) iş günü içerisinde Mühendislik Fakültesi Öğrenci İşleri Birimine bilgi vermesi zorunludur. Aksi takdirde fazla yatırılan sigorta gideri, öğrenciden tahsil edilir.

 

Staj Sürecindeki İşlemler ve Sorumluluklar

Madde 10. Öğrenci, stajı için, Bölüm Uygulamalı Eğitim Komisyonu tarafından düzenlenen ve yayınlanan şablona uygun olarak bir “Uygulamalı Eğitim Raporu” hazırlar. Öğrenci, Uygulamalı Eğitim Raporuna pratikte öğrendiklerini gerekli şekil ve şemaları içerecek şekilde ayrıntılı olarak işlemek ve staj sorumlusuna imzalatıp kurum/kuruluşa mühürletmek zorundadır. Uygulamalı Eğitim raporunun hazırlanmasında o iş yerine ait raporlar gerektiğinde kullanılabilir, ancak öğrencinin pratikte gördükleri ile teorik bilgileri arasındaki ilişkilere ait yorumlamalara ağırlık verilecektir.

Madde 11. Bir iş yerinde staj yapan öğrenciye doğrudan doğruya iş ve görev veren ve onu denetleyen kişi o öğrencinin staj yöneticisidir. Staja giden her öğrenci, stajını bu uygulama esasları, Fakülte Uygulamalı Eğitimler Yönergesi, Fakülte Uygulamalı Eğitimler Komisyonu ve Fakülte Yönetim Kurulu kararları çerçevesi içinde ve iş yeri staj yöneticisi tarafından belirlenen çalışma program ve esaslarına uygun olarak yapmak zorundadır.

Madde 12. Staj yapan her öğrenci, staj yaptığı işyerinin çalışma ve güvenlik kurallarına, düzen ve disiplinine uymak ve işyerinde kullandığı her türlü mekân, alet, malzeme, makine, araç ve gereçleri özenle kullanmakla yükümlüdür. Bu yükümlülüklerin yerine getirilmemesinden doğacak her türlü sorumluluk öğrenciye aittir. Bu durumda olan bir öğrenci hakkında ayrıca, Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği uyarınca işlem yapılır.

 

Staj Sonrası İşlemler ve Değerlendirme

Madde 13. Staj sonrasındaki işlemler, öğrenci, İşyeri Yetkilisi ve Bölüm Staj Komisyonu tarafından aşağıda belirtildiği şekilde yürütülür.

  1. Öğrenci, staj süresinin bitimini takip eden öğretim yarı yıllarının ilk otuz (30) gününe kadar, verilen programa uygun olarak doldurulan Uygulamalı Eğitim Raporunu, her sayfasını çalıştığı iş yeri yetkilisine onaylattıktan sonra Bölüm Uygulamalı Eğitimler Komisyonu’na teslim eder. Bölüm Uygulamalı Eğitim Komisyonu tarafından talep edilmesi durumunda, raporun bir kopyası da elektronik ortamda teslim edilir.
  2. Öğrenci, staj süresince çok disiplinli bir takımda yer alarak bir çalışma gerçekleştirdiyse, “Uygulamalı Eğitim Raporu”na ek olarak “Çok Disiplinli Çalışma Formu”nu kimlik bilgileri, çalışma bilgileri, çalışma takımı bilgileri ve çalışma özetini içerecek şekilde eksiksiz doldurarak işyerindeki Takım Yöneticisine onaylatır ve Staj Sicil Formu ekinde Bölüm Uygulamalı Eğitimler Komisyonu’na teslim eder.
  3. Uygulamalı Eğitimler Komisyonu kendisine teslim edilen Uygulamalı Eğitim Raporları ile ilgili tüm belgeleri inceler ve değerlendirir. Değerlendirme, Bölüm Uygulamalı Eğitimler Komisyonu tarafından belirlenen usul ve esaslara göre yapılır.
  4. Uygulamalı Eğitim Raporunda düzeltme istenen öğrenci, en geç bir ay içinde istenen düzeltmeyi gerçekleştirmek zorundadır, aksi takdirde stajı reddedilmiş sayılır. Ret gerekçesi öğrenciye yazılı olarak bildirilir.
  5. Öğrencinin staj değerlendirme sonucuna itiraz etmesi halinde Dokuz Eylül Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin ilgili maddelerine göre konunun sonuçlandırılmasında Fakülte Yönetim Kurulu yetkilidir.
  6. Yatay/Dikey Geçiş yoluyla veya Merkezi Yerleştirme ile Dokuz Eylül Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği’ne kayıt yaptıran ve daha önce eğitim aldıkları kurumda yapmış oldukları stajları tamamen veya kısmen uygun bulunmayan öğrenciler de stajlarını bu yönergeye uygun olarak tamamlamak zorundadır.
  7. Yatay veya Dikey Geçiş yoluyla Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’ne gelen öğrencilerin yapmış oldukları staj çalışmalarını saydırabilmeleri için geldikleri kurumlardan almış oldukları, üzerinde Adı-Soyadı, Staj Yapılan Yer, Staj türü (Yazılım/Donanım), Tarih, Süre ve Staj sonucu bilgilerinin açık bir şekilde belirtildiği onaylı belgeler ile Mühendislik Fakültesi Dekanlığı’na başvurmaları gerekmektedir. Dekanlık tarafından görevlendirilen Bölüm İntibak Komisyonu’nca yapılacak değerlendirme sonucu ve Fakülte Yönetim Kurulu onayı ile kabul edilen staj süresi, öğrencinin yapmakla yükümlü olduğu toplam staj süresinden düşülür.

 

  1. STAJ İÇERİĞİ

Madde 14. Öğrenci, staj yaptığı kurum/kuruluşta aşağıdaki asgari bilgileri edinmek ve çalışmaları gerçekleştirmek zorundadır.

  1. Kurum veya kuruluşun yaptığı iş, yapısal organizasyonu, bu organizasyon içinde Bilgisayar Merkezi’nin veya bilgisayarla ilgili birimin yeri,
  2. Bilgisayarın kurum veya kuruluş içinde kullanım yerleri,
  3. Yazılım öncesi analiz ve tasarım işlemlerinin yapıldığı bölümlerde bulunularak bu çalışmaların nasıl yapıldığının incelenmesi ve analiz çalışmalarına katılınması,
  4. Kullanılan yazılımın tanınması ve etkin olarak işletebilecek duruma gelinmesi,
  5. Kurum veya kuruluşun projeleri içinde ayrılan zamana uygun örnek proje yazılımının gerçekleştirilmesi,
  6. Kurulan bilgisayar ağlarının donanım ve yapısal özelliklerinin araştırılması, ağ üzerinde bulunan bilgisayar ve diğer cihazların incelenmesi ve kullanım amaçlarının açıklanması.
  7. Çok disiplinli takımlar içerisinde çalışma yapılmış ise, çalışılan disiplinler hakkında bilgi edinilmesi, proje kapsamında bir’den fazla disiplin ile çalışılmış ise her disiplinin Bilgisayar Mühendisliği ile ilişkisinin belirtilmesi.

 

  1. DENETİM

Madde 15. Stajların denetimi, İşyeri Yetkilisi ile Bölüm Staj Komisyonu veya görevlendirdiği  bir Öğretim Elemanı tarafından aşağıdaki şekilde gerçekleştirilir

  1. Öğrenciler, staj yaptıkları kurum ve kuruluşların çalışma, iş koşulları ile disiplin ve iş emniyetine ilişkin kural ve talimatlarını yerine getirmek zorundadır.
  2. Stajların değerlendirilmesi Bölüm Uygulamalı Eğitimler Komisyonu tarafından gerçekleştirilir. Bu değerlendirmede öğrencinin sicil fişi, staj süresi, disiplin kurallarına uyma durumu, yaptığı stajın ve staj raporunun ne derecede gayretle ve pratiğe yönelik olarak hazırlanmış olduğu dikkate alınır. Birbiri ile kopya edilmiş, yalnızca iş yerindeki hazır raporlarla doldurulmuş ve iş yerinden yeterli puan alamamış öğrencilerin stajları kısmen veya tamamen reddedilir.
  3. Bölüm Uygulamalı Eğitimler Komisyonu tarafından görevlendirilen Sorumlu Öğretim Elemanı, öğrencinin stajı süresince staj ile ilgili gerçekleştirilen işlemleri ve öğrenciyi, gerekirse yerinde denetleyebilir.

 

  1. YÜRÜRLÜK

Madde 16. Bu Uygulamalı Eğitim Usul ve Esasları yayınlandığı tarihten itibaren yürürlüğe girer.

 

VII. YÜRÜTME

Madde 17. Bu Usul ve Esaslar hükümlerini Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı yürütür.

 


Güncel Duyurular

Font boyutunu değiştir
Kontrast