Genel Bilgiler


Dokuz Eylül Üniversitesi Bilgisayar Mühendisli?i Bölümü’nde lisans, yüksek lisans ve doktora programları açılmaktadır. Tüm programlarda eğitim dili İngilizcedir.

Bölümün amacı, ülkemizde gelişme ve yapılanma sürecinde olan bilişim sektörüne yön verebilecek, teorik ve uygulamalı konularda yaratıcı Bilgisayar Mühendisleri yetiştirmektir. Programının hedefi, öğrencilere bilgisayar yazılım ve donanım sistemlerini tasarlama, gerçekleştirme ve yönetme kabiliyeti kazandırmaktır. Bu amaçla, algoritma ve programlama, veri yapıları, bilgisayar mimarisi, devre teorisi ve elektronik, yazılım mühendisliği, bilgi sistemleri, işletim sistemleri, bilgisayar ağları ve veri tabanı yönetim sistemlerine ilişkin dersler verilmektedir.

Lisans programını başarıyla yürüten öğrenciler diğer mühendislik programlarında “Çift Anadal Programı (ÇAP)” ve/veya “Yandal Programı”nı tamamlayabilirler. ÇAP programını tamamlayan öğrencilere ikinci bir dalda diploma; Yandal programını tamamlayanlara ise ikinci dalda sertifika verilmektedir.

Bölüme, Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (MÜDEK) tarafından 2007 yılından beri Akreditasyon Etiketi ve ayrıca 2009-2014 yılları için EUR-ACE Etiketi verilmiştir. 2010 yılından itibaren Avrupa Yükseköğretim Alanı içerisinde yer alan ülke vatandaşlarının yükseköğrenim görmesi veya çalışması amacı ile Avrupa’da kolayca dolaşabilmelerini sağlayan BOLOGNA Süreci (Avrupa Yükseköğretim Alanı uyum çalışmaları) başlamıştır. Mezun olacak öğrencilere, 2011 yılından itibaren Diploma Eki verilebilmektedir. Üniversite Diploma Eki Etiketini almıştır. AKTS Etiketi almak üzere çalışmalar sürdürülmektedir.

Bölüm, uluslararası saygınlığı olan kaliteli kurumlarla ikili anlaşmalar yoluyla öğrenci ve akademisyen değişimini destekleyerek bilgi ve deneyimi arttırmayı hedeflemektedir. Bölümün, 2012 yılı itibari ile ERASMUS Öğrenci ve Akademisyen Değişim Programı kapsamında 9; FARABİ programı kapsamında 6 ikili anlaşması bulunmaktadır.

Eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetleri, 2013 yılı itibari ile 3 profesör, 8 yardımcı doçent, 5 öğretim görevlisi ve 13 araştırma görevlisinden oluşan geniş bir akademik kadro ile sürdürülmektedir.

Bölüm altyapısı oldukça iyi donanımlıdır. Eğitim, üç katlı bina içerisindeki 6 adet derslikte ve 3 adet eğitim salonunda sürdürülmektedir. Tüm dersliklerde bilgisayar, projeksiyon ve tahta yer almaktadır. Öğrencilere hizmet veren 8 adet bilgisayar laboratuvarı ve 1 adet donanım laboratuvarı bulunmaktadır. Ayrıca öğretim üyelerimizin odalarının yanında, öğrencilerimizin tezleri ile ilgili çalışmalarına destek sağlayabilecek 5 adet araştırma laboratuvarı bulunmaktadır. Bölüm genelinde, hem kablolu hem de kablosuz ağ bağlantıları mevcuttur.

Bölüm öğrencileri, öğretim üyelerinin danışmanlığı ile çeşitli yarışmalarda (Microsoft Imagine Cup, IBM Yazılım Akademisi vb.) Türkiye birincilikleri, ikincilikleri ve üçüncülükleri kazanmıştır.

Bölüm, hala devam etmekte olan 4 ana Araştırma Grubuna sahiptir. Bunlar Doğal Dil İşleme (http://nlp.cs.deu.edu.tr/), Veri Madenciliği, Güvenlik (http://srg.cs.deu.edu.tr/wp/) ve Çoklu-ortam Bilgi Elde Etme (http://demir.cs.deu.edu.tr/) çalışma gruplarıdır.

Bölüm öğretim elemanları, SCI (Science Citation Index) kapsamında ve diğer hakemli dergilerde yayınlara sahiptir. Ayrıca TUBİTAK ARDEB ve TEYDEB projeleri de geliştirmektedirler. Bölüm, başta yazılım şirketleri olmak üzere her kuruluşa, bilgisayar bilimlerinin her konusunda danışmanlık desteği verebilecek yeterliliğe sahiptir. Bu bağlamda sanayi kuruluşlarıyla birlikte bitirme projeleri çalışmalarına başlanmış ve lisansüstü eğitiminde de devam edecek şekilde planlamalar yapılmıştır.

Türkiye’nin en iyi Bilgisayar Mühendisliği bölümlerinden biri olan bölüm; mezuniyet sırasında hazırlanan projelerin ulusal ve uluslararası düzeyde aldığı başarılı sonuçlar, mezunlarının hem akademik yaşam içinde hem de sanayide, yurtiçi veya yurtdışında aranan ve tercih edilen Mühendisler olması ile de Bilgisayar Mühendisi yetiştirme konusundaki yetkinliğini ispatlamıştır.

Font boyutunu değiştir
Kontrast